How to Cook Delicious Ayam Kam Heong (versi berkuah)

Ayam Kam Heong (versi berkuah). Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya.

Ayam Kam Heong (versi berkuah) Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. You can have Ayam Kam Heong (versi berkuah) using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Kam Heong (versi berkuah)

  1. Prepare 10 of ketul ayam sederhana besar.
  2. It's 1 of sudu besar serbuk kunyit.
  3. Prepare 1 of sudu besar garam halus.
  4. Prepare 1/2 of biji bawang besar (di hiris nipis).
  5. You need 1/2 of biji bawang besar (di hiris bulat).
  6. Prepare 3 ulas of bawang putih (di hiris nipis).
  7. Prepare 5 of biji cili padi (belah 2 - boleh kurangkan jika tak nak pedas).
  8. You need 2 of tangkai daun kari (di bancuh).
  9. You need 2 of sudu besar serbuk kari ayam.
  10. It's 2 of sudu besar sos cili.
  11. Prepare 2 of sudu besar kicap manis.
  12. You need 2 of sudu besar kicap cair (saya tak letak).
  13. You need 2 of sudu besar sos tiram.
  14. You need 1 cawan of air (ikut keperluan).
  15. It's 1 of biji cili merah (di hiris serong).
  16. Prepare 1/6 of biji capsicum hijau (pilihan).

Kam heong secara harfiah bermaksud "wangian emas" dalam bahasa Melayu. Ia adalah kaedah masakan yang dibangunkan di Malaysia. Kam heong merupakan suatu contoh yang bagus untuk gaya masakan sebuah negara berbudaya majmuk. RESEPI AYAM KAM HEONG (Versi Dapur TeresKu) *dipersilakan share*.

Ayam Kam Heong (versi berkuah) step by step

  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Saya suka goreng garing sikit..
  2. Keluarkan minyak goreng ayam tadi dan tinggalkan dalam 1 senduk je. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau dan masak sebentar..
  3. Masukkan sos cili, kicap manis, kicap cair (kalau ada), sos tiram, bawang bulat dan daun kari. Kacau dan masak hingga pecah minyak dan sedikit pekat. Jika nak kuah boleh tambah air sikit. Saya memang buat kuah lebih..
  4. Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan capsicum. Kacau sebentar bagi rata dan boleh tutup api. Tadaaa! Ayam masak kam heong versi berkuah siappp! Sedap tau. SELAMAT MENCUBA! 😋.

RESEPI AYAM KAM HEONG (Versi Dapur TeresKu). Cara buat ada pada setiap gambar. KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN "SHARE" (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^. Biasa nya masakan Kam Heong ni depa masak Ayam Masak Kam Heong. Selain ayam, ketam, udang, sotong pun sedap.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow