How to Cook Perfect Nasi Ayam Mak Nyonya
Nasi Ayam Mak Nyonya.
You can cook Nasi Ayam Mak Nyonya using 13 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Nasi Ayam Mak Nyonya
- It's of Bahan A (air rebusan utk masak nasi).
- It's 6 of ketul ayam basuh bersih (ikut citarasa masing2 berapa ketul yang diperlukan).
- You need 1/2 of peket pes nasi ayam mak nyonya.
- Prepare 1 of peket rempah tumis kayu manis sekawanan.
- You need 1 of inci halia diketuk.
- Prepare 1 helai of daun pandan.
- You need 1 of jug kecil air rebusan yang akan digunakan untuk masak nasi ayam.
- It's of Bahan B (untuk masak nasi).
- Prepare 3 cawan of sukat beras (kt guna beras basmathi).
- You need 1 of sudu garam.
- Prepare 1 of sudu perasa masakan.
- It's 1/4 of peket pes nasi ayam mak nyonya.
- Prepare of Air rebusan ayam.
Nasi Ayam Mak Nyonya step by step
- Muka-mula sekali kita rebus ayam. Guna semua bahan2 yang tertera di bahan A. Rebus shg ayam empuk dan masak elok. Kemudian, asingkan ayam dan air rebusan..
- Kemudian, ambil beras yang sudah dicuci bersih masukkan ke dalam periuk nasi elektrik, dan masukkan air rebusan ayam tadi shg paras yang diperlukan untuk nasi mengikut sukatan. Masukkan juga pes nasi ayam mak nyonya. Masuk garam dan perasa masakan hilal. Biarkan masak dalam periuk nasi..
- Siap masak nasi, boleh dihidangkan bersama ayam merah kacang mak nyonya dan sup kosong mak nyonya. Dua lagi resepi dalam entri yang lain ye. Selamat mencuba 😍..
Komentar
Posting Komentar