Recipe: Appetizing Wantan Ayam Sup

Wantan Ayam Sup. Hi semua,betemu lagi kita.hari ini saya nak share resepi favourite saya,wantan sup ayam. Jangan lupa subcribe,like,share dan komen ya. Bahan-Bahan: * Inti wantan Isi ayam (cincang) Lobak merah Daun bawang Garam Kulit Wantan - Isikan inti dalam kulit wantan & bentukkan ikut pilihan anda.

Wantan Ayam Sup Mencari resepi wantan sup yang sedap? Wantan ialah sejenis masakan khas yang mudah didapati di pelbagai hidangan di Cina. Pada perkongsian kali ini kami akan kongsikan resepi wantan sup. You can cook Wantan Ayam Sup using 15 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Wantan Ayam Sup

  1. Prepare 1 of ketul dada ayam yang dicincang dan diasingkan tulang*.
  2. You need 1 of biji telur*.
  3. Prepare 3-5 of tangkai daun bawang dicincang*.
  4. You need 2-3 of tangkai daun sup*.
  5. It's Sedikit of perasa*.
  6. It's 1-2 ulas of bawang merah cincang*.
  7. Prepare of Lada sulah / Lada hitam*.
  8. Prepare Sedikit of minyak bijan*.
  9. It's of Kulit wantan.
  10. It's of Bahan Sup.
  11. Prepare of Bawang merah hiris.
  12. Prepare 1-2 of inci halia hiris.
  13. It's 1 liter of air (bergantung kepada citarasa).
  14. Prepare 3 of tangkai daun sup.
  15. You need 2 of kiub ayam Maggi.

Masukkan mi wantan dalam mangkuk, hias di atasnya dengan wantan, ayam yang telah dicarik dan sawi yang dicelur. Tuangkan sup ke dalamnya dan enak dihidangkan bersama cili potong. Mi wantan merupakan salah satu hidangan mi Kantonis yang popular di Asia. Dihidangkan bersama sup panas, sayur dan ayam, mi jenis ini menjadi kegemaran ramai.

Wantan Ayam Sup instructions

  1. Gaulkan kesemua bahan bertanda *.
  2. Oh ya sudah semestinya kulit wantan (bulat atau segi empat pun boleh).
  3. Setelah digaul rata,sudukan ke dalam kulit wantan dan lekatkan menggunakan air sahaja.
  4. Bentukkan mengikut kreativiti.Pastikan tidak termuntah😂.
  5. Seterusnya,tumiskan bawang merah / putih / halia tadi ke dalam sedikit minyak..
  6. Masukkan air sehingga mendidih dan masukkan kiub ayam.Tulang ayam tadi boleh masukkan sekali.Tidak membazir.
  7. Apabila sudah mendidih masukkan wantan tadi.Letakkan daup sup untuk menaikkan aroma dan rasa bersatu.Boleh letak lada hitam jika suka pedas hangat membara di jiwa.
  8. Jangan terlalu lama ya sebab ayam cepat masak.Boleh hidang dan sesuaikan dengan citarasa anda.Selamat mencuba😘.

Sebelum menyediakan wantan, rebus ayam yang dipotong kecil-kecil, lebihan sengkuang Cina serta ikan bilis. Dihidangkan bersama sup panas, sayur dan ayam, mi jenis ini menjadi kegemaran ramai. Bagi anda yang dah bosan dengan nasi, apa kata hari ini anda hidangkan mee wantan sebagai menu berbuka. Jom cuba hasilkan sup wantan yang lazat ini. Dim sum sendiri merupakan istilah dalam bahasa Kantonis yang bermaksud makanan ringan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow