How to Cook Yummy Ayam Masak Kandar

Ayam Masak Kandar. Ayam masak hitam merupakan masakan kegemaran ramai, Ayam masak hitam juga merupakan gabungan unik di antara rempah dan kicap dan ia selalunya di makan. Masakan kandar memang cukup terkenal di negeri belah utara Malaysia terutama negeri Pulau Pinang. Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau Namun sebelum mulai masak, kamu perlu mengetahui bagaimana cara memasak ayam yang benar.

Ayam Masak Kandar Aneka resep masakan ati ayam yang spesial dan lezat. Anda bisa menyajikannya untuk keluarga di rumah agar makan semakin spesial dan berselera. Order from Restoran Nasi Kandar D'Tanjong online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash. You can cook Ayam Masak Kandar using 25 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Masak Kandar

  1. You need 1/2 of ekor ayam. Potong sederhana besar.
  2. You need 1 sudu teh of garam.
  3. Prepare 1 sudu teh of serbuk kunyit.
  4. Prepare 2 of sudu besar sos tomato.
  5. Prepare 2 of sudu besar sos cili.
  6. Prepare 1 cawan of minyak.
  7. It's 1 sudu teh of garam.
  8. You need 1 sudu teh of gula.
  9. Prepare of Bahan Kisar.
  10. It's 4 of biji bawang merah.
  11. Prepare 3 ulas of bawang putih.
  12. It's 2 of biji cili hijau.
  13. Prepare 1 of inci halia.
  14. Prepare of Bahan Tumis.
  15. Prepare 1 batang of kayu manis.
  16. It's 2 of biji bunga lawang.
  17. It's 3 of biji buah pelaga.
  18. Prepare of Bahan Rempah. (Jadikan pes).
  19. You need 2 of sudu besar serbuk kari daging.
  20. It's 1 of sudu besar serbuk cili.
  21. Prepare 1/2 sudu teh of serbuk jintan manis.
  22. Prepare 1/2 sudu teh of serbuk jintan putih.
  23. It's of Bahan Hiasan.
  24. It's 1/2 of biji bawang holland.
  25. It's 2 batang of daun ketumbar.

Ayam masak merah is a Malaysian traditional dish. This literally means chicken "cooked-red" in English. It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal. Resipi: Daging Masak Itam Nasi kandar Pulau Pinang.

Ayam Masak Kandar instructions

  1. Panaskan minyak. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak..
  2. Keluarkan sedikit minyak goreng ayam, tumiskan bahan tumis dan bahan kisar hingga agak garing. Masukkan bahan rempah. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau sebati.Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sebati..
  3. Masukkan ayam. Kacau sebati. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air. Biar ayam masak..
  4. Taburkan bawang holland dan daun ketumbar yang dihiris. Matikan api..
  5. Boleh dihidangkan bersama nasi beriani atau nasi putih. Selamat mencuba..

Bagaimana anda tentukan ayam anda telah masak sempurna. Ayamas introduce Ready To Eat meal Nasi Kandar Ayam Masala that has a fantastic taste! The meal complete with steamed white rice, ayam masala and vegetables. Easy to prepare, just put in the. Bagi penggemar nasi kandar, kadangkala hidangan nasi dengan seketul ayam goreng sudah Selain ayam goreng berempah tersebut, antara menu yang amat memukau adalah daging masak hitam.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow