Easiest Way to Prepare Delicious Ayam Kam Heong
Ayam Kam Heong. Resepi Ayam Masak Kam Heong ringkas & sedap. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya.
Kemudian dimasak bersama bawang, rempah kari, kicap dan sos. Tidak lupa memasukkan daun kari supaya makin menjadi. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. You can have Ayam Kam Heong using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Kam Heong
- It's 8 of ketul ayam.
- Prepare 1 of sudu besar serbuk kunyit.
- Prepare 1 of sudu besar garam.
- Prepare 1 of biji bawang besar (dibahagi dua : dihiris halus & dipotong bulat).
- It's 3 ulas of bawang putih (dihiris).
- You need 5 of biji cili padi hijau.
- Prepare 2 of tangkai daun kari.
- Prepare 2 of sudu besar serbuk kari ayam.
- It's 2 of sudu besar kicap lemak manis.
- Prepare 2 of sudu besar sos tiram.
- You need 2 of sudu besar sos cili.
- Prepare 1 cawan of air.
- It's 1 of pokok kecil daun bawang (untuk hiasan).
Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. Macam ayam masak kicap tapi sebenarnya bukan. Kam Heong Clams Recipe (Golden Fragrant Clams/Kam Heong Lala/金香拉拉). Gaulkan ayam bersama sedikit tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak.
Ayam Kam Heong step by step
- Ayam digaul dengan kunyit dan garam. Goreng sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan minyak..
- Tumis bawang besar yang dihiris halus, bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga naik bau..
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh degnan sedikit air. Masak sehingga mendidih. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap lemak manis dan air. Masak sehingga kuah pekat..
- Masukkan ayam yang digoreng tadi dan bawang besar yang dipotong bulat (garam tidak dimasukkan ke dalam kuah, sebab sos yang digunakan sudah ada garam, namun jika rasa kurang masin. boleh masukkan garam ke dalam kuah ini). Masak sehingga pekat. Tutup api..
- Sedia untuk dihidangkan (tabur daun bawang untuk hiasan). Selamat mencuba..
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya. The Ayam Kampong (older spelling) or Ayam Kampung is the chicken breed reported from Indonesia and Malaysia. The name means simply "free-range chicken" or literally "village chicken". In Indonesia, the term ayam kampung refer to indigenous chickens that are raised using traditional free range. Masakan Kem Heong adalah menu popular di restoran masakan cina.
Komentar
Posting Komentar