Recipe: Tasty Kari Ayam Kelantan resepi ibunda

Kari Ayam Kelantan resepi ibunda. Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Tak hanya itu, anda pun dapat.

Kari Ayam Kelantan resepi ibunda Dengan rasa kuah yang seimbang,bebola ikan dan isi kerang, memang terbaik. Jangan risau nanti kuah sejuk ianya menjadi sedikit pekat. Dah siap kita boleh buat sambal unntuk dimakan dengan mee kari isi ayam dan kerang. You can cook Kari Ayam Kelantan resepi ibunda using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kari Ayam Kelantan resepi ibunda

  1. It's 1/2 of ekor Ayam (dipotong&dibersihkan).
  2. It's 1 cawan of @1 kotak kecil santan.
  3. Prepare 1 of sk garam.
  4. It's 2 of jug kecil air.
  5. It's 1/2 of sk serbuk perasa.
  6. You need 3 of sb gula melaka/merah.
  7. It's 2 of sb minyak masak.
  8. Prepare of Bahan A.
  9. It's 2 of hiris halia.
  10. It's 2 of hiris lengkuas.
  11. You need 1 of btg kulit kayu manis.
  12. Prepare 2 of bunga lawang& buah pala.
  13. You need of Bahan B.
  14. You need 3 of sb cili giling.
  15. You need 6 of sb serbuk kari(adabi).
  16. You need 2 of sb gula melaka.
  17. You need 3 ulas of bwg putih& merah(ditumbuk).

OK sekarang kita sambung semula bab resepi iaitu resepi kari ayam yang semua orang tahu membuat nya. Pendek kata, kalau pejam mata pun boleh buat. Resepi yang saya belajar dari Puan Suria yang berniaga makanan Kelantan di Kelana Jaya. Resepi Gulai Darat Ayam - Apa itu Khabar Ibonda semua, sihat? hari ini adalah hari yang sangat istimewa untuk saya kerana hari ini ibonda-in-law dari Indonesia akan melawat rumah, reka bentuk yang saya ingin menyediakan tanah kari ayam sebagai menu malam nanti.

Kari Ayam Kelantan resepi ibunda step by step

  1. Satukan semua bahan B kedalam mangkuk dan masukkan sedikit air serta 1 sb bawang putih & merah(ditumbuk)& gaul rata.
  2. Panaskan periuk masukkan minyak masak, kemudian masukkan bawang putih & merah(ditumbuk) goreng sehingga naik bau.
  3. Masukkan halia,lengkuas,kulit kayu manis, bunga lawang &buah pala, sehingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan paste kari yang dibancuh ke dalam kuali, goreng sehingga pecah minyak.
  5. Apabila pecah minyak,boleh masukkan ayam yang sudah siap dibersih, gaul rata dan tutup periuk selama 15 minit, biarkan air ayam keluar..
  6. Kemudian gaul dan boleh masukkan air 1 jug kecil. Biarkan ia mendidih seketika supaya ayam masak. Serta masukkan ubi kentang &gaul rata dan tutup periuk seketika.
  7. Kemudian masukkan santan, gaul seketika dan biarkan ia mendidih seketika.
  8. Perasakan dengan 1 sudu gula, 1 sudu gula merah 1 sudu kecil garam, setengah sudu kecil serbuk perasa. Kemudian gaul rata supaya semua sekata.
  9. Tutup periuk selama 15 minit supaya semua bahan perasa sekata. Dah pun siap,.

Kari ayam memang menjadi kesukaan Cikza sekeluarga. Ramai yang request nak Cikza tunjukkan cara-cara masak Kari Ayam Mudah. Pastu masukkan santan.leh tambah air kalau nak lebih pekat. pastu masukkan asam keping. Resepi kari ayam ini patut anda cuba. Antara perkara yang dibawa oleh kaum India semasa zaman pra merdeka ialah masakan mereka.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow