How to Prepare Yummy Pulut Kuning Kerutuk Ayam

Pulut Kuning Kerutuk Ayam. #kerutuk #kerutukAyam #resepikerutuk #kerutub Kerutuk Ayam memang sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi berperisa. Untuk kali ni kami nak berikan resepi kerutuk ayam. Biasanya ayam,udang,hati lembu,daging malah itik boleh dijadikan gulai Kerutuk ini Tapi kalau anda ke Kelantan jangan terkejut melihat Nasi Kerabu Ayam Bakar , Nasi Berlauk Ikan atau Ayam, Nasi Kerutuk Daging,Nasi Tumpang dan sebagainya.

Pulut Kuning Kerutuk Ayam Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Kebetulan ayam dan beras pulut memang ada, daging yang tak ada, jadi kita buatlah kari ayam dulu. Contact Pulut kuning rendang ayam & daging UTARA on Messenger. You can cook Pulut Kuning Kerutuk Ayam using 28 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Pulut Kuning Kerutuk Ayam

  1. It's of Kerutuk Ayam.
  2. Prepare 3 of ekor ayam.
  3. It's of Rempah kasar bunga lawang, pelaga,kayu manis,cengkih.
  4. You need 3 of biji bawang besar kisar.
  5. Prepare 3 of inci halia kisar.
  6. It's 3 of inci lengkuas kisar.
  7. You need 10 ulas of bawang putih kisar.
  8. Prepare 4 of sb cili kering kisar.
  9. You need 8 of sb rempah kerutuk.
  10. You need 2 of st serbuk ketumbar.
  11. Prepare 2 of st serbuk jintan putih.
  12. You need 3 batang of serai diketuk.
  13. You need 1 of ketul gula manisan.
  14. Prepare 2 of sb asam jawa dibancuh air.
  15. You need 1 1/2 kg of santan.
  16. You need of Garam secukupnya.
  17. You need of Gula secukupnya.
  18. You need 1 of sb kerisik.
  19. It's of Pulut Kuning.
  20. It's 2 kg of beras pulut susu.
  21. It's 1 of st serbuk kunyit.
  22. You need keping of asam keping.
  23. Prepare 2 of sb air kapur masakan.
  24. You need 2 helai of daun pandan disimpul.
  25. You need of Bancuhan santan:.
  26. Prepare 1/2 kg of santan.
  27. Prepare 2 of st garam.
  28. Prepare 3 of sb gula @ 3 sb susu pekat.

Pulut Kuning Rendang Daging Mommy Dira. Sekolah Sukan Negeri Pulau Pinang -Rasmi. #Kerutuk #KerutukAyam #ResepiKerutuk #Kerutub Kerutuk Ayam memang sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi berperisa. Sesuai dijadikan hidangan hari raya nanti. Cuci beras pulut dahulu sehingga bersih.

Pulut Kuning Kerutuk Ayam instructions

  1. Kerutuk di masak dalam kuali supaya senang nak kacau ayam tidak hancur: Tumis rempah kasar, bahan2 kisar, cili kering kisar, rempah kerutuk, ketumbar, jintan sehingga pecah minyak dengan api sederhana..
  2. Masukkan air asam jawa, gula manisan masak lagi sehingga pecah minyak sekali lagi..
  3. Masukkan ayam dan serai. Kacau perlahan. Tutup kuali. Biar masak dgn api sederhana selama 30 minit. Ayam akan mengeluarkan airnya..
  4. Masukkan santan paras2 ayam sahaja. Kalau boleh, guna santan pekat,kita boleh cairkan sendiri ikut kita nak. Masak lagi selama 20-30 minit sehingga kuah agak pekat. Masukkan kerisik. Perasakan dgn garam dan gula semula. Masak sedikit lagi sehingga kuah pekat seperti dikehendaki tanpa menutup kuali. Siap..
  5. P/s: rempah tumis kerutuk tidak sedap kalau terlalu garing/hangus kerana nanti terasa pahit..
  6. Rendaman pulut: basuh beras pulut. Rendam bersama kunyit, 2 sb air kapur dan 2 keping asam keping sekurang2nya 15-30 minit untuk kaedah pressure cooker, 6 jam @ semalaman untuk kaedah kukusan. Kemudian bilas beras pulut dgn air biasa dan tos. Keluarkan asam keping..
  7. Pulut kuning periuk tekanan: Isi air sehingga separuh ruas jari telunjuk sahaja. Masukkan serbuk kunyit. Kacau2 rata. Masukkan daun pandan yang disimpul. Masak menggunakan mode high pressure selama 6 minit..
  8. Kemudian release wap. Masukkan bancuhan santan. Arung/gaul rata pada pulut. Masak sekali lagi dgn mode steam dgn keadaan tombol release wap selama 2 minit. Boleh juga hanya keep warm selama 5-10 minit. Kemudian angkat keluar periuk keluar supaya tidak berkerak..
  9. Periuk kuning kukus: Panaskan kukusan. Kukus selama 25 minit..
  10. Keluarkan pulut, masukkan dalam besen/bowl, arung/gaul dgn bancuhan santan. Masukkan bancuhan sedikit2 dan gaul rata sehingga bhgn dasar besen kelihatan dibasahi santan. Jika terlebih santan, dikhuatiri pulut lembik pula. Kukus sekali lagi selama 10 minit..
  11. P/s: biasanya Uchu guna kaedah kukus, tapi harini nak cepat, masak guna pressure cooker sebab sibuk nak packing balik kampung😅.

Tujuan asam keping adalah supaya lekat warna kuing pada beras pulut. Resepi Pulut Kuning Dan Rendang Ayam Amelia Tamby Hussin. Kerutuk Daging Sedap Kerutub Daging Mesti Cuba. Carilah kunyit kasturi (kuning), blender atau ulek sampai halus sebelum dicampurkan dengan sedikit minyak kelapa. Resepi pulut kuning yang tak susah sangat untuk dimasak.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow