How to Cook Appetizing Kari Ayam dan Kentang
Kari Ayam dan Kentang.
You can have Kari Ayam dan Kentang using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kari Ayam dan Kentang
- Prepare of Setengah ekor ayam.
- It's 5 of biji bawang.
- Prepare 4 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inch halia.
- You need 1 liter of air.
- Prepare 1 cawan of minyak masak.
- Prepare 2 of tangkai daun kari.
- It's 2 of serai.
- It's 4 of sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, pelaga dan kulit kayu manis).
- You need 1 of paket rempah kari ayam & daging Cap O.
- It's 2 of biji kentang.
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- Prepare 1/2 of sudu kecil gula.
- It's of Secubit serbuk perasa.
- You need 1 kotak of kecil santan.
Kari Ayam dan Kentang step by step
- Kisar 4 biji bawang, bawang putih halia dan sedikit air sampai lumat. Hiris sebiji bawang. Ketuk serai. Panaskan minyak, tumis bawang hiris, serai, 4 sekawan dan daun kari sampai garing..
- Masukkan bahan kisar. Kacau hingga garing. Tambah rempah kari. Kacau sampai pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air. Kacau lagi sampai pecah minyak. Ulang sampai 3 kali. Sampai rempah betul betul garing..
- Masukkan ayam, kacau sekejap. Tambah kentang dan asam keping. Gaul sampai ayam separuh masak..
- Tambah santan. Kacau dan biar sampai ayam hampir masak..
- Perasakan dengan garam, gula dan aji. Kacau dan bila ayam dah masak dan kentang dah empuk, tutup api..
- Siap untuk dihidang..
Komentar
Posting Komentar