Recipe: Yummy Kuzi Ayam

Kuzi Ayam. Do you know that Kuzi has Middle Eastern influence which has been adapted by Johoreans with the introduction of spices and special ingredients? :) Kuzi Ayam. Kuzi ayam or ayam masak kuzi is a traditional food in Kelantan, Malaysia. The main ingredients used to prepare this cuisine are chicken(Malay:ayam).

Kuzi Ayam Kuzi ayam or ayam masak kuzi is a traditional food in Kelantan, Malaysia. For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Kuzi Ayam. Kuzi ayam or ayam masak kuzi is a traditional food in Kelantan, Malaysia. You can cook Kuzi Ayam using 9 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuzi Ayam

  1. Prepare 2 kg of Ayam.
  2. You need 1 kg of Bawang merah besar.
  3. You need of Rempah kuzi Haji Halim 50 gram (beli di shoppee).
  4. It's 1/2 tin of Susu cair.
  5. Prepare of Sos tomato (saya guna 3 paket kecil kimball).
  6. You need of Tomato puree.
  7. You need of Kismis 2 kotak kecil (digoreng).
  8. Prepare of Minyak sapi 1 sudu.
  9. Prepare of Air (10-12 cawan).

Resepi Ayam Kuzi istimewa, dimasak menggunakan rempah briyani. Resepi asal dari Chef Wan, rasanya Kalau tak salah, Resepi Ayam Kuzi ni sangat terkenal di sebelah Kelantan dan Terengganu. Kuzi ayam or ayam masak kuzi is a traditional food in Kelantan, Malaysia. Panaskan minyak, goreng ayam Masukkan rempah kuzi yang telah dibancuh dengan sedikit air, kacau rata hingga pecah minyak.

Kuzi Ayam instructions

  1. Potong nipis bawang dan goreng sehingga keperangan. Kisar dengan sedikit air dalam blender..
  2. Masukkan air (10-12 cawan), rempah kuzi (dibancuh dengan sedikit air untuk sebati) dan bawang goreng yang telah dikisar..
  3. Biarkan air mendidih dalam 20-30 minit untuk membuatkan rempah dan bawang goreng kisar betul2 masak. Guna api sederhana..
  4. Masukkan ayam (ayam direbus terlebih dahulu sekitar 10 minit. Goreng sekejap ayam tu.) Tunggu sehingga mendidih. Guna api sederhana..
  5. Apabila air mendidih, masukkan 1 sudu minyak sapi dan 3 sudu minyak ayam yang digunakan untuk menggoreng tadi. Masukkan susu cair, 3 peket sos tomato dan tomato puree. Tomato puree tu saya masukkan 4 sudu dahulu. Jika tak cukup masam boleh tambah lagi mengikut selera anda. Kalau rasa kuah pekat sangat, tambah lagi air..
  6. Tunggu masak sedikit dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Tunggu ayam mendidih lama sikit (api perlahan) sambil masukkan kismis goreng. Tutup api dan siap..
  7. Saya goreng sekejap je kismis tu selepas menggoreng bawang. Bila kismis dah mula timbul, boleh angkat..

The entire wiki with photo and video galleries for each article. Resepi ini mungkin susah bagi sesetengah orang tapi berbaloi untuk dicuba. Rempah kuzi mungkin sukar didapati di kedai, tapi anda tak perlu risau kerana resepi ini kami bagi cara untuk. Your Kuzi stock images are ready. Download all free or royalty-free photos and vectors.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow