How to Cook Tasty Ketupat Palas dan Rendang Ayam

Ketupat Palas dan Rendang Ayam. Ketupat palas ini akan semakin nikmat saat disandingkan dengan kari ayam. A blog about cooking passion with dish recipe all over the world particularly on Malay dish. MENJAMAH ketupat daun palas dan rendang ayam di pagi Syawal memberikan kepuasan tersendiri, lebih-lebih lagi selepas sebulan berpuasa.

Ketupat Palas dan Rendang Ayam Hidangan menyelerakan zaman berzaman di pagi Hari Raya. Saya nak kongsikan resepi Rendang Ayam mudah dan ringkas. Walaupun ringkas, memang sedap dan rasa keaslian rendang warisan zaman berzaman. You can have Ketupat Palas dan Rendang Ayam using 27 ingredients and 19 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ketupat Palas dan Rendang Ayam

  1. Prepare of Ramuan untuk rendang.
  2. Prepare 2 of ekor ayam kampung dipotong kecil.
  3. It's 5 batang of serai.
  4. Prepare 3 of labu bawang besar.
  5. Prepare 1 of labu bawang putih.
  6. It's 150 g of cili kering direbus.
  7. Prepare 4 of inci halia.
  8. Prepare 2 of inci lengkuas.
  9. Prepare 2 of inci kunyit hidup.
  10. You need 2 batang of kayu manis.
  11. Prepare 3 of biji bunga lawang.
  12. You need 5 ulas of buah pelaga.
  13. It's 1 of sudu kecil jintan manis *.
  14. It's 1 of sudu kecil jintan putih *.
  15. Prepare 1 of sudu kecil ketumbar*.
  16. Prepare 1 cawan of kerisik.
  17. It's 1 cawan of santan.
  18. You need 3 helai of daun kunyit dimayang halus.
  19. It's 5 of sudu besar gula.
  20. You need of Garam secukup rasa.
  21. Prepare of Minyak untuk menumis.
  22. You need of Ramuan untuk ketupat palas.
  23. Prepare 3 of pelepah daun palas.
  24. Prepare 3 kg of beras pulut.
  25. It's 1 1/2 kg of santan pekat.
  26. You need 1 1/2 liter of air.
  27. It's of Garam secukup rasa.

Ketupat palas atau ketupat pulut ialah ketupat yang menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkusnya. Berbeza dengan ketupat daun atau ketupat nasi ialah dari segi bentuk, saiz, penggunaan daun untuk membalut dan beras. Resepi Rendang Ayam yang memang sangat sedap, kuahnya sangat wangi kerana menggunakan bahan-bahan rempah ratus yang segar, dikisar halus Memang ramai yang puji kesedapan rendang ini. Boleh juga dihidangkan bersama ketupat palas atau ketupat nasi pada sambutan hari Raya.

Ketupat Palas dan Rendang Ayam step by step

  1. Tumbuk bahan2 bertanda *..
  2. Blend semua bahan..
  3. .
  4. Panaskan minyak, tumis bahan2 yg ditumbuk sampai naik bau..
  5. Masukkan bahan2 yg diblen. Masukkan gula. Masak sampai pecah minyak..
  6. Masukkan ayam. Gaul sampai sebati. Biarkan seketika..
  7. Masukkan santan dan kerisik. Biarkan sampai agak kering..
  8. Mayang daun kunyit, taburkan di atas rendang tadi..
  9. Langkah2 membuat ketupat..
  10. Buka daun palas dan bentukkan seperti ketupat supaya senang utk membalutnya..
  11. Masak santan bersama air dan garam. Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit agar pulut tidak lembik. Biarkan mendidih..
  12. Masukkan beras pulut yg siap dibasuh. Tak perlu direndam. Cukup sekadar dibasuh bersih sahaja. Jika pulut agak keras tambahkan lagi air..
  13. Kacau sehingga pulut separuh masak. Masak sepenuhnyapun tidak mengapa asal tidak lembik..
  14. Balut pulut dengan daun palas..
  15. Setelah siap, masukkan ketupat ke dalam periuk. Masukkan air kira2 setengah drp kandungan ketupat..
  16. Tutup periuk. Rebus ketupat sampai air kering. Atau sehingga keluar satu bunyi kruk krak daripada periuk itu..
  17. Kalau nak senang guna sahaja periuk rice cooker. Masukkan air dan tekan on. Secara automatik ia akan masak seperti kita masak nasi..
  18. .
  19. Selamat mencuba.....

Citarasanya resep rendang ayam yang lezat dan khas yang berasal dari santan kelapa dan parutan kelapa yang disangrai memang cocok sekali untuk hidangan setiap Cara memasak rendang ayam yang lezat dan nikmat ala rumah makan Padang memang membutuhkan waktu yang tidak sedikit. Masak Cara Opah ~ Ketupat Daun Palas dan Rendang Opah. Для просмотра онлайн кликните на видео ⤵. Cara-cara memasak pulut dan membalut ketupat daun palas. Подробнее. Proses menyediakan ketupat palas ini agak remeh dan memakan masa yang lama bermula dengan penyediaan pulut, kemudian memasukkan pulut ke dalam daun palas dan akhir sekali direbus sehingga air kering. I would like to take this opportunity to wish all my Muslim readers Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan batin, drive safely when balik kampung !

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow