Easiest Way to Cook Perfect Kari ayam pekat tanpa santan

Kari ayam pekat tanpa santan. Resepi Kari Ayam Tanpa Santan Paling Sedap Dan Pekat Kebanyakkan masyarakat melayu ataupun baba nyonya, kalau masak kari mesti nak kena letak santan. Saya dulu-dulu pun mak saya ajar masak kari ni mesti nak letak santan juga, kalau tak ada santan memang tak akan masak kari. Nak buat kari ayam tanpa santan, tapi kuah pekat ni mudah je.

Kari ayam pekat tanpa santan Dan apa yang bestnya, untuk mereka yang ada allergi dengan santan, boleh ganti guna bahan yang Dya bagitau kat atas tu. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap. Sebab dia tak rasa terlalu masam macam kari mamak. You can cook Kari ayam pekat tanpa santan using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kari ayam pekat tanpa santan

  1. Prepare 2 of biji Bawang merah.
  2. You need 4 ulas of bawang putih.
  3. Prepare of Secubit biji sawi.
  4. Prepare of Kulit kayu manis dan 3 rempah sekwn.
  5. Prepare 1 of sudu besar serbuk kari dan cili.
  6. It's of Halia hiris halus.
  7. Prepare Daun of kari 1 tangkai.
  8. Prepare 1 of biji tomato.
  9. Prepare 3 of btg bendi.
  10. Prepare Daun of ketumbar.
  11. It's 1 of sudu besar asam jawa dicampur dgn 1 cawan air.
  12. Prepare of Ayam ambik bahagian isi. Potong kecik2.

Kalau buat sendiri ni boleh la kita adjust sendiri setakat mana masam, manis dan masin yang kita suka. Kari ni walaupun tak guna santan, tapi dia tetap pekat sama macam kita guna santan. Inilah Cara Masak Kari Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat & Berlemak! Kari mamak memang tak guna santan tapi tetap sedap dan buat kita ketagih nak makan selalu.

Kari ayam pekat tanpa santan step by step

  1. Ayam dilumur kunyit.
  2. Mibyak 1 senduk. Tumis bhn tumbuk dan rempah.. Tumis naik bau.
  3. Masukkn ayam..kacau sekejap.. Masukkn air halia dan bendi.. Masak kuah hingga nmpak pekat.
  4. Isi garam dan perasa. Last tomato dan daun ketumbar.. Siap.

Daripada kerap ke kedai mamak, elok juga kalau kita belajar buat sendiri. Boleh ikut tip dan juga resipi perkongsian Ida Zairi ini. Menurutnya resipi ini digunakan oleh peniaga nasi […] Selain senang dimasak, ia boleh menggunakan pelbagai menu seperti ayam, ikan, daging, sotong, udang dan sebagainya. Kali ini SinarPlus kongsikan resipi kari ayam tanpa santan yang pekat dan padu. Yang penting ia sangat mudah dimasak serta cepat.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow