Easiest Way to Cook Appetizing Rendang Ayam Mak Liha
Rendang Ayam Mak Liha. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Setelah berhari hari tak menjamah nasi, teringinlah pula untuk meratah ayam dengan sedikit nasi. Namun segalanya tak seperti yang diinginkan bila badan badan tiba tiba merasa seram sejuk dan berpeluh seperti hendak pengsan.
In fact, the sambal that came with the nasi. Bila tibanya Syawal. menu wajib yang akan dihidangkan di atas meja sudah semestinya rendang. Dimakan pula bersama ketupat, lemag dan boleh juga dimakan bersama nasi putih, lauk utama ini sebenarnya. You can cook Rendang Ayam Mak Liha using 24 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Ayam Mak Liha
- Prepare 2 1/2 of ekor ayam (dipotong kecil).
- You need of Air rebusan ayam.
- You need of Bahan kisar.
- You need 4 of labu bawang besar.
- Prepare 6-7 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 of inci halia.
- It's 2 of inci lengkuas.
- It's 1 of ibu jari kunyit.
- It's 13 batang of serai.
- It's of Lain-lain.
- You need 2 kotak of kecil santan (Ayam brand atau Kara).
- Prepare 1 keping of asam gelugor.
- Prepare 1-2 of senduk kerisik.
- Prepare 1-2 of senduk cili kering blend.
- Prepare 1 cawan of minyak masak.
- It's 1/2 of paket serbuk rendang Baba’s.
- It's 1/2 of sb garam.
- You need 1 1/2 of gula pasir + gula merah.
- It's 1 of sk Maggie Cukup Rasa.
- You need Sedikit of Ajinomoto.
- It's 3-4 of biji cili padi.
- You need 1/4 tin of susu sejat.
- It's 5 helai of daun limau purut (dipotong).
- You need 1 helai of daun kunyit (dihiris halus).
Rich and flavourful Chicken Rendang (no crispy Chicken Rendang) that will get you hooked. Substitute with beef or mutton according to your preference. https:. Selain dari Nasi Lemak McD dengan Rendang Ayam, kalau korang nak kelainan, cubalah juga Nasi Lemak McD dengan kepingan ayam Spicy Chicken McDeluxe atau GCB. Ini memang special dari Mekdi dan tak boleh didapati di mana-mana!
Rendang Ayam Mak Liha step by step
- Rebus ayam guna pressure cooker supaya ayam lebih cepat masak dan mengurangkan masa merendang. Saya gunakan Noxxa yang disetkan pada mod “High Pressure” selama 15 minit. Memang jadi empuk dan tak hancur. Sesuai untuk orang yang sukakan rendang ayam lembut..
- Kisar kering bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang yang telah dikisar tadi hingga naik minyak dan garing..
- Kisar pula halia, kunyit, lengkuas dan serai dan tumiskan bersama bawang tadi sehingga naik minyak..
- Masukkan cili kisar dan kerisik. Kemudian, masukkan gula, garam, bahan perasa dan asam keping. Masak hingga naik minyak dan garing..
- Masukkan santan dan air rebusan ayam, apabila mendidih, masukkan ayam dan gaul rata..
- Apabila kuah dah mula pekat, masukkan susu sejat bagi menambahkan kelazatan rendang. Rendang akan berasa lagi lemak berkrim..
- Akhir sekali, taburkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata. Sesuaikan rasa dan tutup api. Dah siappp 😊.
- Petua: Kalau nak rendang tahan lama, mak kami simpan dalam bekas asing-asing dalam freezer. Boleh ulang-ulang makan sampai seminggu lebih..
- Petua lagi: Guna serai yang banyak (10-15 batang) untuk menambah aroma dan rasa rendang.
Nasi Lemak McD ni juga boleh dinikmati tak kira masa je tau. Lama masak rendang bisa disesuaikan dengan tingkat kematangan yang diharapkan sesuai selera. Selalu kacau jangan bagi santan pecah minyak dan biarkan santan mulai mendidih. Menu wajib kepada kepada Rendang Ayam Mak Liha dan Acar Timun Express tiap kali menjelang raya. Kami masak guna periuk nasi lama atas dapur gas je.
Komentar
Posting Komentar