Recipe: Perfect Rendang Ayam Cili Padi

Rendang Ayam Cili Padi. If you never subscribe yet pls subscribe my channel now for more. Rendang ayam cili padi atau api merupakan antara juadah yang biasanya dihidangkan pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Jika anda sudah bosan dengan versi rendang yang biasa anda sediakan, anda boleh mencuba resepi ini untuk mendapatkan kelainan.

Rendang Ayam Cili Padi CARA MEMASAK: Panaskan Minyak Masak SAJI dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi. Rendang selalunya dihidang pada masa raya aidil fitri mahupun aidil adha. Rendang dihidang bersama nasi impit mahupun lemang. You can have Rendang Ayam Cili Padi using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Rendang Ayam Cili Padi

  1. You need of Ayam sebelah.
  2. You need 15 of biji cili padi*.
  3. It's 1 of inci halia*.
  4. It's 3 ulas of bawang putih*.
  5. You need 2 of biji bawang besar*.
  6. It's 2 batang of serai*.
  7. You need 3 of sudu besar kerisik.
  8. It's 1 kotak of kecil santan(saya guna santan kara).
  9. Prepare 2 cawan of air.
  10. Prepare 1 of paket rempah tumis empat sekawan.
  11. Prepare 1 of sudu serbuuk kunyit.
  12. Prepare 1 of sudu garam/secukup rasa.
  13. It's 1 of senduk minyak masak utk menumis.
  14. It's 3 helai of daun limau purut.
  15. Prepare 1/2 keping of gula nise/kerek.

Resepi rendang ayam cili api yang telah mendapat perkongsian ramai. Sila baca dan cuba resepi ini. Kali ini kami kongsikan resepi Rendang Ayam Cili Padi dari Negeri Sembilan, dengan menggunakan Santan Harmuni. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi.

Rendang Ayam Cili Padi step by step

  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan.kisar bahan2 yang bertanda* panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi bersama rempah sekawan.tumis hingga naik bau wangi dan sesikit garing..
  2. Masukkan ayam yg di cuci tadi.gaul bagi rata dan sebati.biarkan seketika hingga kering air yang keluar dari ayam.kemudian masukkan santan dan air Serta daun limau purut..
  3. Biarkan mendidih kemudian masukkan pula gula kerek dan kerisik.masukan juga garam.kacau bagi sebati.biarkan mendidih hingga sedikit pekat kemudian bolehlah di tutup apinya.dah masak..
  4. Rendang yg siap dimasak dan dihidangkan.boleh dimakan bersama nasi putih,pulut ataupun lemang.terpulang pada selera masing2.selamat mencuba..

Menu yang senang dan sedap bagi saya. Rendang padang asli minang merupakan salah satu hidangan asli nusantara yang telah termahsyur di mancanegara. Nah jika kebanyakan rendang yang kamu temui saat ini sudah melalui banyak modifikasi maka pertanyaannya adalah maukah kamu mencoba merasakan rendang padang yang. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow