Easiest Way to Make Appetizing Tomyam Ayam ala Thai

Tomyam Ayam ala Thai. Tom yam ayam bersantan ala thai. Kami d FATIN TOMYAM ALA THAI menyediakan Masakan Panas bergoreng/berkuah yg fresh. Boleh rasa dahulu dan adjust rasa masam, masin dan pedasnya.

Tomyam Ayam ala Thai Rata-rata yang sudah mencuba resepi ini memberi maklum Nota: Nak tahu tak dekat mana rahsia sedap tomyam Thai ialah dekat akar ketumbar dan lengkuas. Ini salah satu petua sedapkan tomyam tau. Anda boleh mencuba dan boleh juga menambahkan bahan-bahan Mengapa akar ketumbar? You can cook Tomyam Ayam ala Thai using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Tomyam Ayam ala Thai

  1. You need 6 cawan of air.
  2. Prepare 6 of sudu membukit pes tomyam Thailand.
  3. Prepare 1 batang of serai dititik.
  4. Prepare 1/2 of biji bawang Holland dihiris kasar.
  5. You need 1 of akar ketumbar.
  6. You need 2 of ketul dada ayam (sebesar tapak tangan) dipotong kiub.
  7. It's 1/2 batang of lobak merah dihiris.
  8. You need 1 batang of saderi dihiris.
  9. You need 1 sudu makan of stok ayam.
  10. It's Daun of limau purut, ketumbar, sup.
  11. You need 1 sudu makan of gula.
  12. Prepare 1/2 of sudu kfc garam halus.
  13. It's of Cili api dititik.

Ini rahsia dan petua sedapkan resepi tomyam Thailand. Selepas air mendidih, masukkan ayam dan pastikan sehingga. Biasanya tomyam Thai ini akan dimakan bersama nasi putih berserta telur dadar semasa panas-panas lagi. Kebanyakan tomyam Thai yang dimasak di kedai akan dimasak oleh tukang masak dari Thailand.

Tomyam Ayam ala Thai instructions

  1. Didihkan air baru masukkan pes..
  2. Bawang, serai dan akar ketumbar. Ayam yg ditos kering..
  3. Lobak merah dan batang saderi..
  4. Stok ayam dan daun limau purut. Tutup periuk, api sederhana 7-10 minit sampai bawang kelihatan kembang jernih. Masa ni lobak merah dan saderi dah lembut..
  5. Nota = Stok ayam boleh digantikan dengan seketul kiub pati ayam. Masa ni boleh masukkan cili api jika inginkan extra pedas. Pes jenama ni dah cukup pedas jadi sy tak letak cili api..
  6. Perasakan dengan gula dan garam (adjust ikut citarasa). Taburkan daun ketumbar dan daun sup. Tutup api..
  7. Kuah makin pekat sebati bila dah seharian. Boleh tambah air masa dipanaskan atau tak perlu jika suka..

Rasanya amat berbeza dengan cara yang selalu kita guna. Untuk tomyam kali ini, saya cuba masak dengan menggunakan tomyam paste yang dibuat sendiri menggunakan resepi authentic dari Thailand. Antara keistimewaan masakan Thai adalah bahan rempah yang digunakan adalah semuanya dari bahan yang segar, contoh nya halia, lengkuas. Tomyam ayam ala thai paling sedap. Bahan a BAHAN B: Pes tomyam botol kecil

Komentar

Postingan populer dari blog ini

How to Cook Perfect Sup Kaki Ayam Berempah

Recipe: Yummy Nasi beriyani ayam

Recipe: Appetizing Ayam masak pad krapow