Recipe: Appetizing Ayam Merah Kacang Mak Nyonya
Ayam Merah Kacang Mak Nyonya.
You can cook Ayam Merah Kacang Mak Nyonya using 15 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam Merah Kacang Mak Nyonya
- It's of Bahan A (lumur ayam).
- Prepare of Ayam yang telah direbus dengan pes nasi ayam mak nyonya. (Resepi rebusan ada dalam entri nasi ayam mak nyonya).
- It's 1 of sudu sos tiram.
- Prepare of Bahan B (untuk dikisar).
- Prepare 1 of biji bawang.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 of inci halia.
- It's 1 of senduk cili giling.
- You need 1 of sudu pes nasi ayam mak nyonya.
- You need 2 of sudu kacang tanah.
- Prepare 1/2 cawan of air kosong.
- You need of Bahan C (untuk menumis).
- You need 1 of senduk minyak masak.
- Prepare 1/2 of sudu garam (bergantung citarasa masing2).
- It's 1 of sudu perasa masakan hilal.
Ayam Merah Kacang Mak Nyonya instructions
- Mula-mula sekali lumur ayam yang sudah direbus awalnya dengan sos tiram. Kemudian gorengkan sehingga keperangan..
- Kemudian, kisarkan bahan kisar sehingga halus..
- Kemudian, tumis bahan yang dikisar, kalau pekat boleh tambah air kosong sedikit, kemudian masukkan garam dan perasa masakan. Kacau sebati..
- Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati. Boleh masukkan bawang hiris dan juga daun bawang. Gaul sebati sehingga masak elok..
- Dah siap, boleh dihidangkan bersama nasi ayam mak nyonya dan sup kosong. 😍selamat mencuba..
Komentar
Posting Komentar