Recipe: Tasty Bergedil Ayam Mini π
Bergedil Ayam Mini π. Begedil yang disediakan ini disimpan di dalam freezer dan digoreng untuk dimakan bersama Soto Ayam di SINI. Suka nyer hati melihat anak anak semua makan begedil ini Guna api sederhana je. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing.
Bagi yang mana belum rasa kenikmatan Tauhu Bergedil Ohsem ni, Boleh terus orderπ dengan kamiπ Open order harini & COD π (Kepala Batas, Bertam, Penaga). Also known as bergedil or begedil. Indonesian perkedel has more potatoes than meat. You can cook Bergedil Ayam Mini π using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bergedil Ayam Mini π
- Prepare 5-6 of biji Kentang (potong).
- You need 2 of ketul Dada Ayam / Ayam Cincang (optional).
- You need 1 of biji Bawang Besar.
- It's Daun of Sup (anggaran).
- It's Daun of Bawang (anggaran).
- It's of Bawang Goreng (anggaran).
- It's of Lada Sulah.
- Prepare of Garam.
- You need 1-2 of biji Telur (untuk celup).
- It's of Minyak Masak.
Perkedel kentang or also known as bergedil or begedil in Singapore and Malaysia is a popular Indonesian side dish that is great to be eaten alone as snacks or serve with Soto Ayam. Order from Tauhu Bergedil Ayam & Daging online or via mobile app ✓ We will deliver it to your home or office ✓ Check menu, ratings and reviews ✓ Pay online or cash on delivery. Kalau anda ada resipi enak yang lain, boleh…» Indonesian Perkedel Kentang (Bergedil/Begedil). Mom's perkedel kentang are crispy on the outside, soft and savory on the inside.
Bergedil Ayam Mini π instructions
- Kupas terlebih dahulu kulit kentang dan potong besar². Kemudian goreng kentang tadi sampai sedikit garing..
- Kemudian masukkan kentang yang siap digoreng tadi ke dalam food processor bersama dada ayam. Kisar bersama sehingga halus. **Kalau tak ada food processor, tumbuk lumat kentang di dalam lesung batu kemudian gaul bersama daging ayam cincang. (optional).
- Bila dah siap kisar kentang dan dada ayam tadi masukkan daun sup, daun bawang, bawang goreng, lada sulah dan garam secukup rasa. Gaul hingga sebati..
- Bila dah sebati ambil sejemput bergedil, bulatkan dan leperkan bergedil jadi saiz yang comel πππ.
- Kemudian celup ke dalam telur yang siap dipukul dan goreng dalam minyak yang panas. Pastikan api sederhana untuk elak bergedil jadi hangit. Goreng hingga garing..
- Dah siap! Selamat mencuba πππ.
Echte Indonesische sate ayam met satesaus - Indenvreemde.nl. Met dit recept maar je zelf eenvoudig de marinade en de satesaus op. During Ramadan month (fasting month), I always like to prepare some Malay cuisines. Yesterday I made Soto Ayam (Malay noodles soup) and it Shape into patties, then coat with egg ( this is a must as Bergedil is prepared this way) , and deep fry. Bergedil / Pegedil Kentang ( Malay Potato Patties.
Komentar
Posting Komentar